arrow_back
Bizimle İrtibat Kurun

Telefon : +90 (850) 311 51 42

Demo talebinde bulunmak için veya her türlü soru, görüş ve önerileriniz için bize yazın.

Dernek Beyannamesi 2022

Dernek Beyannamesi 2022

  • DernekWeb
  • Dernekweb
  • Ekim 05, 2022

Dernek Beyannamesi 2022

İlk olarak bir derneğin yıl içerisindeki gelir ve giderlerini hesap etmek için yaptığı bütün faaliyetlerin mali disiplin beyan istenerek dernekler müdürlüğüne iletilir işlemine dernek beyannamesi adı verilir. Dernek beyannamesi ocak ayında başlayıp nisan ayının sonuna kadar doldurulması gerekir.

Kamu yararına faaliyet gösteren ve hesabına uygun olarak kayıt tutan tüm derneklerin DERBİS sistemi üzerinden beyanname vermek zorundadırlar. Kayıt tutan dernekler ise form doldurarak elden teslim ederler veya ‘da sistem üzerinden gönderebilirler.

Dernek Beyannamesi 11 bölümden oluşur ve bu beyanname nisan ayının sonuna kadar hatasız eksiksiz ve düzenli olmak zorundadır olmadığı taktirde dernek yönetim kurulu başkanı sorumludur verme süresi aşıldığı zaman 1730 TL para cezası uygulanır DERBİS üzerinden teslim edilmesiyle elden terslim edilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Fakat DERBİS tarafından beyanname vermek dernekler için daha kolaydır sebebi ise tekrardan işlem yapıldığında sistem tarafından otomatik olarak doldurulur.

Dernek beyannamesinin 7. bölümündeki gelir ve giderler bölümü haricindeki birçok bölümü kendinize ait bir şekilde doldurulur Ayrıca İşletme hesabınızda dernek muhasebesi hakkında uzman bir kişi ile çalışmanız daha doğrudur . Hizmetler yalnız muhasebe hakkında hizmet verirler.

1-Kurumsal Kimlik Bilgileri;

Derneğin  adı, tarihi, kısa adı, adresi, iletişim bilgileri  ve web sitesi gibi temel dernek kimlik bilgileri doldurulur. Bu bölüm DERBİS üzerinde otomatik olarak dolmuş bir şekilde karşınıza çıkmaktadır. Kontrol edip, kaydet butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.

2- Dernek Hukuki Statüsü;

Tüzel kimliğin kuruluş amacı, şube ve temsilciliğinin olup olmadığı, federasyon ve konfederasyona üyelik  bilgileri doldurulur. Bu kısımda önceki yılın bilgilerine göre otomatik olacak şekilde doldurarak karşınıza çıkar. Değişiklikler var ise düzeltebilir, yok ise kontrol edip onaylayarak devam edebilirsiniz.

3-Üye ve Çalışan Bilgileri;

Derneğe üye olan kişi bilgisi, üyelik çeşitleri ,paralı çalışanlar, proje üyesi bilgilerine göre sayı ve bilgilere dikkat edilerek giriş yapılır. Bölüm 3’te ki bilgilerde beyanname verirken otomatik olarak daha önceden doldurmuş olduğunuz üyelik bilgilerine göre karşınıza çıkacaktır. Onaylarken, bu sayıların onaylayıp onaylamadığını  kontrol etmelisiniz.

4-Yayın, Kar Amaçlı Kuruluşlar ve Sandık;

Derneğin yayın kolları var mı, dernek iktisadi işletmeyi yönetebilecek kapasiteye sahipmi, derneğe bağlı sandık olup olmaması gibi soruların cevabı evet ise, tüm detayları dernek beyannamesinde bildirmeniz gerekiyor.

5-Derneğin Tesisleri;

Derneğe bağlı olan çıkar amacı taşımayan kuruluşların var olup olmadığı bu bölüme yazılır. Bu kuruluşlar; öğrenci yurdu, misafirhane, kamp, huzurevi, aşevi, kütüphane, okuma salonu, spor salonu, lokal, kulüp, sergi salonu ve buna benzer birçok yer DERBİS üzerinde sıralandığı şekilde doldurularak beyan edilir.

6-Uluslararası Faaliyet Beyanı

Derneğin yurtdışında yer alan herhangi bir kuruluşla ilişkisinin olup olmadığı  beyan edilir. Eğer varsa üyelik, danışmanlık, faaliyet birlikteliği  ne ise, belirtilir.

7-Dernek Mali Bilgileri;

Dernek beyannamesi verirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus . Gelir ve giderler muhasebe defteridir. Sistemde belirtildiği gibi sıralanır. Bölüm sonunda ise toplam gelir, gider ve banka hesabı mevcudu bilgiler kayıtlara girilir. Bu bölümde dernek muhasebesi alanında uzman olan bir firmadan yardım alabilirsiniz.

8-Yurtiçin STK’lar ile Yardımlaşma;

Yurtiçinden herhangi bir sivil toplum kuruluşundan maddi yardım alındığı ya da yapıldığı bilgileri bu bölüme girilir. Bir sonraki kısımdaki maddede ise benzer yardım bilgileri paylaşılır.

9-Yurtdışı Yardımlar;

Aynı şekilde yurtdışından yardım alınıp, alınmadığı ya da yardım edilip, edilmediği konusunda  bilgileri paylaşır. Buna benzer yardım bilgileri de dahil edilir

10- Kamudan Alınan Yardımlar ve Faaliyetler;

Herhangi bir kamu kuruluşundan yardım alındıysa bunun bilgileri yazılı bir şekilde iletilir.Yapılan projeye ilişkin bilgilere yer verilir. Ayrıca amaçlarınıza yönelik faaliyetlerinizin olup olmadığını da belirtilen maddeler gereğince girilmelidir.

11-Taşıtlar ve Taşınmaz Mallar;

Taşıt var ise bunun bilgilerini, taşınmaz mallara ait edinme bilgilerini ya da hibe edilip edilmediği bilgilerini belirtilen maddede yazılır.

 

 

 

 

 

 

DernekWeb
Dernekweb - Profesyonel Dernek Web Sitesi Dernek Yönetim Yazılımı

Türkiye'nin Tercihi Dernek Web Sitesi. Dernek, STK, Belediye, Sendika ve Vakıflar İçin Gereken Tüm Sayfalar. Kolayca Yönetin, Türkçe Yönetim Paneli, Kolay Kullanım Özellikleri ile hizmet vermekteyiz.

Son yazılar