Spor Kulübü Nasıl Kurulur?

• Aralık 20, 2022

Spor kulübü kurmak istiyorsanız, öncelikle bir spor derneği kuruluş işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Bu işlemlerin ardından, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından branş tescili yaptırmalısınız. Ancak, eğer futbol kulübü kuruyorsanız, tescil işlemi sadece Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılır. Eğer gerekli şartları yerine getirirseniz, kulübün kuruluş işlemini kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz.

Dernek kuruluş sürecinde, EK-2 formunu ve kulüp tüzüğünü doldurup imzalamalısınız. Ancak, 5253 sayılı dernekler kanununa tabi olduğunuzdan, dernek kuruluşundan sonra yapacağınız tüm işlemlerin usulüne uygun ve kayıt altına alınması gerekir. Bu işlemler arasında dernek defterlerinin alınması ve tasdik ettirilmesi, DERBİS şifresi alınması, faaliyet belgesi alınması, vergi kimlik numarası, banka hesaplarının açılması, derneğe ait fatura kayıtları, dernek kaşe ve mührünün basımı, dernek makbuzlarının anlaşmalı matbaada bastırılması, derneğe ait taşınmazların ve mal varlıklarının bildirilmesi, iç denetim raporu oluşturulması ve dernek ilk genel kurulunun toplanması gibi işlemler yer alır. Bu işlemlerin eksiksiz ve hatasız bir şekilde yapılması, herhangi bir sürpriz ceza ile karşılaşmamanız adına önemlidir.

Resmi olarak bir spor kulübü kurmak için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

1. İlk olarak, bir spor derneği kuruluş işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Bu işlemler arasında, EK-2 formunu ve kulüp tüzüğünü doldurup imzalamak, en az 7 kişinin imza atması gibi adımlar yer alır.

2. Dernek kuruluşunu tamamladıktan sonra, branş tescili için İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmalısınız. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, futbol kulübü kurmak istiyorsanız Türkiye Futbol Federasyonu'na başvuruda bulunmalısınız.

3. Federasyon tarafından gerekli şartları yerine getirdiğiniz doğrultusunda, kulübünüzün kuruluş işlemini tamamlayabilirsiniz.

4. Kuruluşunuzdan sonra, kulübünüzü yönetmek, üyelerinizle iletişim kurmak, mali işlemlerinizi yönetmek gibi birçok görev ve sorumluluk yüklenecektir. Bu nedenle, kulübünüzün kuruluş sürecini tamamladıktan sonra, yönetiminizi düzenli ve etkin bir şekilde yürütmek için çalışmalısınız.

5. Ayrıca, kulübünüzün faaliyetlerini sürdürebilmek için, üyelik ücretleri gibi kaynaklarınız olması ve mali işlemlerinizi düzenli bir şekilde yönetmeniz gerekir. Bu nedenle, kulübünüzün mali işlemlerini yönetmek için bir bütçe oluşturmalı ve bu bütçeye uygun bir şekilde hareket etmelisiniz.

Eğer kulübünüzün kuruluş süreci ve yönetimi ile ilgili olarak sorunlar yaşarsanız, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü veya Türkiye Futbol Federasyonu gibi kurumlardan yardım alabilirsiniz.

Kuruluşunuzdan sonra, kulübünüzü yönetmek, üyelerinizle iletişim kurmak, mali işlemlerinizi yönetmek gibi birçok görev ve sorumluluk yüklenecektir. Bu nedenle, kulübünüzün kuruluş sürecini tamamladıktan sonra, yönetiminizi düzenli ve etkin bir şekilde yürütmek için çalışmalısınız. Ayrıca, kulübünüzün faaliyetlerini sürdürebilmek için, üyelik ücretleri gibi kaynaklarınız olması ve mali işlemlerinizi düzenli bir şekilde yönetmeniz gerekir. Bu nedenle, kulübünüzün mali işlemlerini yönetmek için bir bütçe oluşturmalı ve bu bütçeye uygun bir şekilde hareket etmelisiniz.

Bazı Maddeleri Spor Derneği Kuruluşunuzda işinize yarar diye sıraladık.

1. İlk olarak, bir grup arkadaş veya tanıdıkla birlikte hareket etmelisiniz. Bu sayede dernek kuruluş sürecinde destek alabilir ve süreci hızlandırabilirsiniz.

2. Dernek kuruluş işlemleri için bir yönetim kurulu oluşturun. Bu kurul, derneğin yönetimini ve yönetimine ilişkin kararları almaya yetkilidir.

3. Dernek kuruluş dilekçesi doldurun ve noter huzurunda imzalayın. Dilekçe, derneğin amacı, yönetim şeklini ve üyelerin isimlerini içermektedir.

4. İlgili dernekler ve spor federasyonları ile iletişime geçin ve gerekli başvuruları yapın.

5. Dernek kuruluşunuzu resmi olarak ilan edin ve üyelik başvurularını almaya başlayın.

6. Dernek faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için bir anlaşma ve etik kurallar belirleyin.

7. Dernek faaliyetlerinizi arama motoru optimizasyonuna uygun bir şekilde duyurun. Örneğin, derneğinizin web sitesini oluşturun ve sosyal medya hesapları açarak etkinliklerinizi paylaşın. Ayrıca, dernek faaliyetlerinizle ilgili haberleri gazetelere ve diğer yayın organlarına iletebilir ve bu sayede daha fazla insanın dikkatini çekebilirsiniz.

8. Dernek yönetiminizi düzenli olarak toplantılar yaparak yönetin. Bu toplantıların tutanaklarını tutarak dernek faaliyetleri hakkında kayıt tutun.

9. Dernek faaliyetlerinizi planlayın ve bu faaliyetler için gerekli malzemeleri ve ekipmanları temin edin. Örneğin, bir futbol derneği için top ve maç forması gibi malzemeleri temin edebilirsiniz.

10. Dernek faaliyetlerinizi düzenli olarak yapın ve üyelerinizle iletişim kurun. Örneğin, dernek yönetimi tarafından düzenlenen etkinlikleri duyurun ve üyelerin katılımını sağlayın.

11. Dernek faaliyetlerinizi sürdürürken üyelerinizin güvende ve mutlu olduğundan emin olun. Örneğin, bir yaralanma durumunda ilk yardım malzemelerinin bulunduğundan ve güvenli bir ortamda faaliyetlerin yapıldığından emin olun.

12. Dernek faaliyetlerinizin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine de katılın. Örneğin, bir spor derneği olarak toplumda yapılacak temizlik etkinliklerine katılın veya yardım kampanyaları düzenleyin.

DernekWeb ile birlikte web sitenizi kurabilir ve dernek üyelerinizi arttırabilirsiniz.